Bilindiği gibi hipertansiyon çok yaygın bir sorundur. Dünyada yaklaşık bir milyar üç yüz milyon civarında hipertansiyon hastası vardır. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, yaşamsal risklerin başında gelmektedir. Yüksek tansiyonda ilaç tedavisi yanında yaşam şeklinde olumlu değişiklikler yapmak önemlidir.
Dr.Şekip Altunkan’ın belirttiğine göre, yapılan birçok çalışmada mevsimsel değişikliklerin kan basıncını etkilediği gösterilmiştir. Yaz aylarında kan basıncı düşer, kış aylarında, özellikle soğuk günlerde yükselir. Bu yükselme hipertansiyon hastalarında da görülen bir değişikliktir. Kış aylarında hipertansiyon ve komplikasyonları nedeniyle doktora ve hastaneye başvuran hastaların sayısında artış görüldüğü belirlenmiştir.
Peki, soğuk hava tansiyonu nasıl etkiler?
Dr.Şekip Altunkan soğuğun tansiyonu nasıl yükselttiğini aşağıda maddeler halinde açıklamaktadır:
• Soğukta kan basıncını yükselten en önemli faktör, damarların büzülmesidir. Damarların büzülmesi sonucunda damar direnci artar ve kan basıncı yükselir. Damar büzülmesine neden olan birçok hormonal faktör vardır. Sıcak ise damarların gevşemesine neden olarak tansiyonu düşürür.
• Soğuk sadece tansiyonu yükseltmez, kolesterol yükselmesine de neden olur. Kolesterol yükselmesiyle tansiyon yükselmesi arasında ilişki olduğuna dair çalışmalar vardır.
• Kış aylarında insanlarda hareketsiz kalma alışkanlığı fazladır. Yani soğuk hava insanların kapalı yerlerde kalmasına ve fiziksel aktiviteden kaçınmalarına neden olur. Kilo alma ihtimali artar. Bilindiği gibi hareketsiz yaşam ve kilo alma hipertansiyonda önemli risk faktörleri arasında sayılmaktadır.
• Kış aylarında hava kirliliği de artar. Hava kirliliğinin hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında önemli bir risk faktörü olduğu birçok çalışmayla gösterilmiştir.
Sonuç olarak, Dr.Şekip Altunkan’a göre yüksek tansiyonu olan kişilerin soğuk havalarda daha dikkatli olmaları, ilaçlarını kullanmaları, soğuk havadan korunma tedbirlerini almaları ve doktor takibini ihmal etmemeleri gerekmektedir. Aynı tavsiyeler kalp ve damar hastalığı olanlar için de geçerlidir. Özellikle kalp hastalarının soğuk havalarda ağır efor sarf edecek işlemlerden kaçınmaları özellikle önerilir.
- 18:25 Yeni Şire Pazarı Cami Projesi’nde Çalışmalar Sürüyor
- 18:25 Malatya Büyükşehir Belediyesi girişimci kadınlara desteğini sürdürüyor.
- 18:25 Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Kadınlara Beslenme Eğitimi
- 18:25 Başkan Taşkın: ’’Süreci Kolaylaştıralım’’
- 18:25 Yeşilyurt Belediyesi 3 Bant Bilardo Turnuvasında Dereceye Girenler Ödüllendirildi
- 18:25 Prof. Dr. Dilbaz: Bağımlılık Aslında Beyin Hastalığı!
- 18:25 Bel Fıtığının Ameliyatsız Tedavisi Mümkün...
- 18:25 9. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı sosyal girişimcilerin başvurularını bekliyor
- 18:25 Maski’den Akçadağ İlçesi'ne Yeni İçme Suyu Projesi
- 18:25 Battalgazi’de Rezerv Alanlar Yükseliyor
- 17:23 Yeşilyurt Belediyesi Sömestir Futbol Turnuvası Sona Erdi
- 17:22 Her 6 Saniyede 1 Kişi Diyabet Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
- 17:21 2. Yılında 6 Şubat Depremleri: Konuşmamız Gerek’in Deprem Sahasında Süren Faaliyetleri
- 17:20 Serdar Tuncer, Battalgazi’de Gönüllere Dokundu
- 17:18 Nasılsınız? Umarım siz ve sevdikleriniz çok iyisinizdir...
- 17:17 Yanmar Turkey, LS Traktör’ün Kompakt Ve Dayanıklı Traktörlerini Türk Çiftçisiyle Yeniden Buluşturuyor
- 17:15 İstanbul’un Önemli Sorunlarından “Afet Ve Kentsel Dönüşüm”
- 17:14 İşyerinde Ayrımcılık Hipertansiyona Neden Oluyor
- 17:52 İşyerinde Ayrımcılık Hipertansiyona Neden Oluyor
- 17:50 Battalgazi Belediyespor, TFF Futsal 1. Liginde
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!