Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
SON DAKİKA
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
  • Güncel
  • 27 Aralık 2024 14:34
  • Yorum: 0

Depolamalılar Sisteme Baz Yük Katkısı Vermeli, Bu Açıdan Hayati Önemde

Depolamalılar Sisteme Baz Yük Katkısı Vermeli, Bu Açıdan Hayati Önemde
Depolamalılar Sisteme Baz Yük Katkısı Vermeli, Bu Açıdan Hayati Önemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan:

“DEPOLAMALILAR SİSTEME BAZ YÜK KATKISI VERMELİ, BU AÇIDAN HAYATİ ÖNEMDE!”

Bugün Ankara’da düzenlenen ‘Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi’nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, depolamalı santrallerin sisteme baz yük katkısı vermesinin beklendiğini ve bu açıdan hayati önem taşıdıklarını belirtti.

“Bölgenin Batarya Üssü: Türkiye” mottosuyla yapılan Kongre’de sektöre dair değerlendirmelerde bulunan Demircan, devreye alınması planlanan 70 bin megavata yakın kapasitenin yaklaşık yarısının depolama alanında bulunduğunu hatırlatarak, “Sistemin emre amadeliğini mutlaka sağlamamız lazım. Depolamaya tabii ki önem veriyoruz, önemli ölçüde depolama yeteneğinin sistem içinde inşa edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin enerji alanında yeni stratejiler belirlediğini ve özellikle son 10 yılda yapılan yatırımlarla 132 milyar dolarlık enerji ithalatını önlenirken 890 milyon tonluk karbon emisyonu azaltımı sağlandığının altını çizen Zafer Demircan, şunları kaydetti: Yeni stratejilerimizi oluştururken uyguladığımız huşulardan bir tanesi önemli ölçüde çeşitlendirme yapmak. Yerli ve yenilenebilir kaynakların sistem entegrasyonunun maksimum seviyeye çıkarılması ve bunu yaparken altyapı, iletim ve dağıtım şebekelerinin de güçlendirilerek modernize edilmesi lazım. Türkiye’nin enerjide bölgesel enerji merkezi olması hususlarını da gündeme getiriyoruz, bunları da sağlayacağız. Ocak, Şubat aylarında GES RES YEKA’ları yapmayı planlıyoruz. Ayrıca yenilenebilir kaynaklara ilişkin izin süreçlerinin kısaltılması ile ilgili kanun çalışmalarını önemli ölçüde tamamladık. Biz yenilebilir entegrasyonunu arttırdığımız sürece sizlere olan ihtiyaç daha da fazla artacak çünkü sistemin muhakkak ama muhakkak belirli zamanlarda ihtiyaç fazlası enerjiyi bir şekilde depolayıp ihtiyacın olduğu zamanlarda kullanacak emre amadeliği sağlaması lazım, sistemin depolama yeteneklerini artırmak önemli.”

Tokcan: Enerji Depolamada ‘bölgesel üs’ olabiliriz!

Kongrenin açılışında söz alan diğer isim olan EDEDER Başkanı Can Tokcan da “Türkiye uzun yıllardır enerjinin farklı alanlarında ‘bölgesel hub’ olma yolunda ciddi bir çaba harcıyor. Ülkece edindiğimiz deneyimler, hızlı hareket edebilmemiz, kararlılıkla sürdürülen kamu

iradesi, yetişmiş insan kaynağımız, teknik kabiliyetlerimiz ve tüm bunları tamamlayan yenilikçi vizyonumuzda biz bu çabaların ‘enerji depolama’ alanında başarılabileceğine, Türkiye’nin öncü teknoloji üreticileri arasına çok hızlı bir şekilde başarı ile gireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. “Depolamada şu anda alınmış olan 33 gigavatsaate yakın önlisans başvurularının tamamının yatırıma döndüğünü düşünmemiz durumunda, Depolamalı Üretim Tesislerine yönelik 10 milyar doları, ilişkili olduğu yenilenebilir santrallerle ile birlikte ise 30 Milyar Doları aşkın bir yatırım büyüklüğünden bahsediyoruz” diyen Tokcan, “Yine kurulacak olan Enerji Depolama Sistemleri’nin işletilmesi kadar işletim ömürleri sonunda sınırlarımız içerisinde tekrar kullanılmayı bekleyen bataryalar ile ilişkili olan 214 milyon kg’lık madenin ne şekilde değerlendirileceğinin de konuşulması gereken önemli konuların başında geldiğine inanıyoruz” değerlendirmesini de sözlerine ekledi.

Kongre’ye Yoğun İlgi

Bu yıl ilk kez düzenlenmesine karşın iki binden fazla sektör profesyonelinin kayıt yaptırdığı “Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi” “enerji depolama konusunun politika ve regülasyonlar, enerji yönetimi, finansman, son teknolojiler, döngüsel ekonomi, depolama sektörü paydaşları ve yerlileşme gibi farklı başlıklarda ele alınacağı 7 ayrı oturuma ev sahipliği yapıyor.

EDEDER Hakkında:

EDEDER, küresel enerji dönüşümünün önemli bir parçası olan enerji depolama teknolojilerinin hızla geliştiği bir dönemde, ülkemizin bu alandaki potansiyeli artırmak ve yerli üretici ve çözüm sağlayıcılarını uluslararası pazarda rekabetçi hale getirmek amacıyla faaliyet göstermektedir.

Enerji depolama sistemlerinin ulusal standartlarını belirlemek,

Konut, endüstriyel ve şebeke ölçeği uygulamalar için tasarlanan enerji depolama sistemlerinin kalite kriterlerinin belirlenmesi için politikalar geliştirmek,

Sektör paydaşlarını bu alandaki iş birliklerini artıracak şekilde bir araya getirmek,

İnovasyonu teşvik ederken bir yandan da çevresel etkileri azaltmak

Ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmak

Enerji Depolama alanında ülkemizde gerçekleştirilecek olan yatırımların hızlanmasına katkı sağlamak

hedefleriyle çalışan EDEDER, halen, Batkon Batarya Kontrol Teknolojileri, İnovat Mühendislik, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Kontrol Enerji Sistemleri, Maxxen Enerji Sistemleri, Smartpulse Teknoloji, Solar Storage Enerji Tedarik, Teksan Jeneratör Elektrik, YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri, Storagex Enerji Depolama Teknolojileri, Solartoday, Niocycle Teknoloji Sanayi Ticaret, ZES Solar Enerji Tedarik ve Ticaret, Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret., Ennag Solar ve Enerjisa Müşteri Çözümleri şirketlerini üye olarak bünyesinde bulundurmaktadır.

YORUM YAP

İlk Yorum Yazan Sen Ol!

ÇOK OKUNAN HABERLER
Malatya Muhabir
NAMAZ VAKİTLERİ Tüm Vakitler
İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:10 07:40 12:33 14:55 17:16 18:40
  Takım O Av. P
1 FENERBAHÇE A.Ş. 15 13 40
2 GALATASARAY A.Ş. 15 13 40
3 MONDİHOME KAYSERİSPOR 15 8 29
4 TRABZONSPOR A.Ş. 15 8 26
5 BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 8 26
6 YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. 15 6 23
7 BITEXEN ANTALYASPOR 15 6 23
8 ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 6 22
9 KASIMPAŞA A.Ş. 15 6 21
10 ATAKAŞ HATAYSPOR 15 4 18
11 MKE ANKARAGÜCÜ 15 4 18
12 EMS YAPI SİVASSPOR 15 4 18
13 VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK 15 4 17
14 RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 15
15 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 5 15
16 TÜMOSAN KONYASPOR 15 3 14
17 YILPORT SAMSUNSPOR 15 4 14
18 CORENDON ALANYASPOR 15 3 14
19 SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. 15 3 13
20 İSTANBULSPOR A.Ş. 15 2 8